Обучението на ЦМА за медиатори – май 2022 г.

През МАЙ 2022 г. (14-15 май и 4-5 юни 2022г.) ще се проведе следващото издание на Обучението за професионални медиатори на Център за медиация Ахая. Записването вече тече.

Провеждаме го ежегодно, в малка група, с която се избираме взаимно. На уютно място: залата на сп. Осем на бул. Черни връх 1-3 в гр. София. В мощен тандем с Даниела Йорданова и други ко-тренери… и с много вдъхновение!

Ако още се чудите дали е за точно Вас и кога е подходящият момент да се включите, ето за ориентир споделени впечатления от прекрасни, съзнателни участници:

– Ани Хира (Хюга.бг), Даниел Колев (икономист в държавната администрация), Ева Жечева (директор на Дирекция “Права на детето”, Омбудсман на Република България), Милена Арав (председател на МЕНСА България), Мария Казанджиева (адвокат), Вероника Недялкова (Интелект тренер)… :

“Много ми хареса…

  1. Атмосферата, която създадохте с ко-фасилитаторите.
  2. Дълбочината на потапяне в съдържанието и насочване към практическата част по същество по един нестандартен начин. От една страна дойдохме да учим, но поне в мен създаде усещане за „това го знам“ и остава да приложа на практика, с ново ниво на осъзнатост, отговорност и копнеж към съвършенство.
  3. Участниците, които играят изключително ключова роля в общото споделяне, допълване и надграждане. Това наистина е среда, която окрилява, вдъхновява и подсилва ефекта.
  4. Ненатрапчивостта, но в същото време твърдост и категоричност в предаване на основните принципи на водене.

Катина и Медиацията са едно дълбоко, трансформиращо и окриляващо преживяване, което препоръчвам на всеки професионалист, който има интерес в това да развива себе си като личност и да подобрява своя принос в комуникацията с другите. Само в 4 дни лице в лице получих толкова голямо богатство от осъзнавания, познанства и теми за размисъл, които за пореден път ми показаха колко сме свързани всички ние като хора. Няма значение кой в каква сфера от живота се реализира, защото имаме в крайна сметка общи, чисто човешки проблеми, реакции и възприятия, а решението е винаги по-близо и по-безболезнено, когато се довериш на процеса и човека, който е готов да ти осигури пространство, в което да чуеш, разбереш и избереш за себе си мирно, човечно и дълготрайно работещ вариант за себе си.”

– Ани Хира, ХЮГА.БГ

“Непринудената обстановка, спокойствието при преподаването, даването на примери и доброто обясняване много ми харесаха. Перфектно обучение, което може да отключи вътрешното Аз да направи добри дела за себе си и за другите. Всичко беше прекрасно. Очаквам есента и надграждащото обучение и да започна да действам.”

– Даниел Колев, икономист в държавната администрация

 

“Разказаха ми за център за медиация “Ахая“ и за Катина, след това четох книгата ѝ „В храма на медиацията – как е на практика“, но едва когато започна курса разбрах какво се случва на практика – аз бях направила много важен избор и имаше кой да ме поведе по пътя.

Работила съм дълго време с хора, обучавала съм, но в център Ахая има една светлина и чистота, която те пречиства, кара те да се заровиш дълбоко в себе си, за да повикаш детето! Само редом с него можеш да бъдеш успешен по пътя на медиатор!

В началото исках много да помоля Катина да покаже на практика как тя прави медиация, но още през втория ден си дадох сметка защо не го прави. Защото не иска просто да я копираме, а се опитва да изтласка от всеки един от нас най-доброто, с което можеш да започнеш, за да светиш със собствена светлина.

Мекотата на преподаването, ненатрапчивият подход на стигане до знанието, средата, която Катина създава и в същото време твърдостта на принципите ѝ! Чувствах се като в утроба – чисто, светло и удобно, там където се ражда новото.

Партньорството на Катина с Даниела беше изключително важно за мен, като комуникация, подаване на темата и допълване.

Защо съм се записала на курса – каква вътрешна своя потребност съм удовлетворила?

За да бъда добър комуникатор е необходимо първо да центрирам себе си. Да бъда устойчива, отговорна, да вярвам на хората и на доброто. Във всеки един конфликт да виждам пътя, по който може да се върви. Да уважавам спорещите, независимо от тяхната лична история и цели!…”

Ева Жечева, директор на Дирекция “Права на детето”, Омбудсман на Република България

 

“Преди години се запознах с концепцията за разрешаване на най-трудните проблеми и най-големите кризи в живота, наречена от Стивън Кови „третата алтернатива”. В бизнеса си, като човек практикуващ свободна професия повече от 20 години, с цел постигане на дългосрочна печалба във взаимоотношенията си с клиентите, съм търсила ежедневно и целенасочено „win-win” решенията. Като родител на две деца с огромен интерес съм чела и в детайли съм се запознавала с идеите на ненасилствената комуникация. В практиката си на коуч съм работила с ценностите и различията на клиентите си.

Реално обаче, трансформацията в мен се получи за няколко дни чрез тренинга за медиатори на ЦМ Аха!я. Трансформация към мир и овладяване на уменията за постигането му. Курсът е направен с уникален усет към детайлите, които оставят запечатани ярко в съзнанието образите на важните моменти в практикуването на медиация. Атмосферата му на провеждане е изпълнена с аромати, вкусове, звуци, цветове, символи и изненади. Препоръчвам на всеки да опита от вдъхновението на курса създадено, както от водещите, така  и от общуването с уникалните курсисти. Мое мнение е, че е необходимо всички хора съзнателно да поемем отговорността  за овладяването на  изкуството на партньорството и честния диалог, за да вървим заедно напред по пътя на миротворчеството в името на общото ни бъдеще.”

– Милена Арав, председател на МЕНСА България, застрахователен брокер, създател на Mind Coach Ltd.

 

“Всичко ми хареса, от избора на участниците – много разнородни, интересни и сърдечни хора, до мястото на провеждането (прекрасната есенна гледка) и разкошните кексчета. Катина и Даниела бяхте изключително предразполагащи, много внимателни към нуждите на всеки един от нас и страшно полезни с практическите си съвети. Хареса ми начинът, по който бе изградено самото обучение – уникалното започване всеки ден, дискусиите на принципите на медиацията въобще, поглеждане към вътрешното ни аз като път към познанието на другия, до достигане на отговорите на вълнуващия всеки един от нас, участниците, въпрос: „Как е на практика?“. Много полезни гости, изключително вълнуващи с познанието си, което така щедро споделиха с нас.

И разбира се – атмосферата! Много топлина, сърдечност, приемане и прегръщащи усмивки. Вярвам, че всички ние се разделихме като близки приятели. Поне, при мен, дълго след приключване на курса остана усещането за топлината и приятелствата, които срещнах. Благодаря!”

– Мария Казанджиева, адвокат и медиатор

““Хареса“ е мека дума за усещането ми от атмосферата – чувствах се изключително добре, уютно, прието, взаимно. Намирам за много полезна организацията в приоритетно практическа насоченост на случващото се и лична споделеност, в рамките на възможното разбира се, и по-малко теоретична ангажираност, която можем да прочетем в книгата.

Огромно благодаря за шанса да бъда част от това обучение, от тази атмосфера, от тази невероятна общност от съмишленици, защото убедено смятам, че този курс не е само „сертифициращ“ за обективни обстоятелства и практикуване на професия с определено човешко призвание, а е „сертифициращ“ за човека като личност – личност, обръщаща се към себе си по-надълбоко, по-опознаваща се, поглеждаща се отстрани, повече приемаща се и неизменно повече обогатяваща се. А от там неизменно и естествено следва и възможността за продължаване на веригата „предай нататък на доброто“, към още някой, към група от хора и към обществото като цяло, в която верига истински вярвам.

Адмирирам начина и подхода на провеждане, оценявам отдадеността на водещите и споделеността на опита и знанията им!

Препоръчвам на всеки, който „търси“, защото се убедих, че това е място и подадена ръка към „намирането“ – за всеки нещо различно лично за него, но за всички общо и като цяло едно истинско, сърдечно, смислено, ценностно и творящо ЗаЕдно.

Отново изказвам огромно БЛАГОДАРЯ за всичко случило се и продължавам да откривам нови и нови неща, които са останали в мен и “изплуват” едно по едно. Безценните изживявания се помнят и оставят следи, а тези дни и хората, с които ги споделихме, наистина бяха и са такива 🙂 И вярвам, че продължението им тепърва предстои… “

– Вероника Недялкова, АктЦент Консулт, Интелект тренер

Имате ли въпроси?

Не се колебайте да попитате – насреща сме с радост, защото за нас тази работа е призвание!

Подходящо ли е за Вас обучението на ЦМА?

Записване в обучението за медиатор

Книга-наръчник по медиация

Бележник на медиатора

За ЦМА

Аха медиатори

Мисия

Аха-подход

Правила на работа

Етични стандарти

Отзиви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *