Отзиви за книгата В храма на медиацията – как е на практика

За книгата-наръчник “В храма на медиацията – как е на практика”:

“Тази книга е отлично въвеждащо обучение по медиация! Тя е повече от добро четиво. Далеч е от сухия рецептурен стил. Всяка дума в нея е казана право от сърце и в същината – задълбочено, живо, но и практично. След като я прочетох, най-сетне знам какво точно представлява тази миротворческа практика. Иначе е доста неясно в потопа от абстрактна или прекопирана информация. Харесва ми и скромността на автора да даде смело и без претенция. Книгата разшири кръгозора на осъзнаването ми, общуването ми, работата ми. Красива е. Стои на бюрото ми. Препоръчвам я и на всички тези, които се двоумят дали да участват в медиация.”

– Райна Панайотова, културолог, специалист междукултурни комуникации, участник в международни мисии и програми на Уницеф и ООН.

“Книгата е уникална! Чета я с цялото си тяло – сковавам се от удивление, спирам, отърсвам се, търся се… Чутовна работа, не знам как се умеят толкова много на брой неща и в същото време толкова прости, обозрими, толкова човешки. Благодаря!”

– Людмила Павлова, училищен психолог и медиатор

Вярвам, че в живота няма нищо случайно. Така неслучайно попаднах първо на Катина, а след това и на книгата ѝ „В храма на медиацията – как е на практика“.

Още щом започнах базовото си обучение по медиация при Катина усетих, че съм влюбена в тази професия, но и едновременно с това разбрах, че вратата към света на миротворчеството е само открехната за мен, а пътят е много дълъг и имам нужда от пътеводител. Затова, след като разбрах, че Катина пише книга за това как се случва медиацията на практика, нямах търпение да я прочета. И сега, затваряйки последната ѝ страница мога да споделя впечатленията си.

Тази книга е учебник по медиация, защото първо обяснява детайлно, ясно, структурирано и запомнящо се що е медиация, а след това подробно описва видовете медиация и нейната приложимост в разрешаването на различни видове спорове.

Тази книга е и практическо ръководство по медиация, каквото виждам за пръв път, защото от една страна представя много различни примери от практиката на успешно проведени медиации, а освен това съдържа и примерни текстове за покана за медиация, за най-общо приложими въпроси от страна на медиаторите и др.

Тази книга е и роман, заради увлекателно и живо разказаните истории в нея, които те увличат и нямаш търпение да научиш развръзката.

Тази книга е и духовно послание за това как се миротворства по най-нежния и дълбок начин, носещ добро за всички.

Тази книга е и дневник на един миротворец, в който той откровено споделя за всякакви трудности и радости по пътя си на натрупване на познания и опит.

Тази книга е и стих, защото прелива от искрени чувства и емоции, и защото поражда такива у читателя си.

Тази книга е и психотерапевтичен сеанс, защото четейки я намираш свои лични отговори, на въпроси, които дори не си си задавал до този момент.

Тази книга е и разговор с автора й, защото без да усетиш, влизаш във вътрешна дискусия с Катина и ѝ задаваш куп въпроси, на които после постепенно намираш отговорите между редовете.

Всъщност, когато човек търси, намира. Е, аз намерих своя пътеводител по безкрайния път на медиацията и вече мога да вляза през открехнатата врата и смело да закрача по него. Защото, когато се объркам или въпросите станат много повече от отговорите, ще знам, че мога да разгърна страниците на моя пътеводител и отново да се намеря и да продължа. Благодаря ти, Катина!

– Весела Андонова, адвокат и медиатор

“Резултат на почти две десетилетия работа търсене и копаене в човешката и правната душевност, създаване и съхраняване на третото win-win измерение! Едно задължително четиво за всички юристи и пазители на споделеното обществено пространство, в което не делим, а съГраждаме. Благодаря, Катина Клявкова!”

Марина Стефанова, доктор по социално управление към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, преподавател по корпоративна социална отговорност (КСО), автор на учебници и публикации по КСО,  консултант по социално предприемачество

Книгата е наистина добра. Тя би помогнала и на необучени и на обучени хора. Написана е увлекателно. Преди работа си я зачитам. За вдъхновение и идеи.

– Капка Стойкова, консултант Развитие на хора, екипи и организации

“Книга, написана на Езика на Сърцето. Книга, към която определено ще се връщам за вдъхновение и сверяване. Докато я четох, живях с “героите” в нея – плаках и се радвах с тях и с авторката едновременно.

Препоръчвам я на всеки, жаден за растеж, “търсач” и на всеки творец на Нов, по-добър свят, на всеки “настройчик на души” към Висшата Хармония.

Благодаря!”

Яна Павлова, дизайнер, предприемач в “Къщата на феите” и медиатор

 

 

“Да достигнем до КАК е на практика” – подробен отзив за книгата от Светла Ангелова, адвокат и медиатор

“Много ми хареса как е отграничено какво е и какво не е медиацията. И как понякога адвокати с неправилна нагласа си присвояват консултацията и я определят за медиация. Всъщност, както си говорихме и по време на обучението, както психолог не може да бъде медиатор, така и адвокат не може да е едновременно, в един и същ момент и двете неща. И примерът с гръцката дългова криза много ми хареса, не знаех, че и в такива случаи се използва медиация. Чета книгата и си мисля… Да си медиатор си е призвание. Разбира се, има какво да се учи, но ако не си достигнал до ниво на познаване и разбиране на себе си и приемане на светлината и сянката у теб, няма как да помогнеш и на другите. И в този смисъл, знаейки формалните изисквания, всъщност най-доброто, което можеш да направиш, за да ставаш по-добър в медиаторството, е да работиш върху себе си. Много съм впечатлена от подхода на Катина Клявкова – как хем е като наръчник и има много практични съвети, хем представя много детайлен свят, доста нюанси и гледни точки. Не знам колко време ти е отнело, Катина, да я напишеш, но е много богата. Наистина е много стойностна, не знам дали има аналог за някоя друга професия такъв тип книга.

Така привличаш и онези, които не знаят какво е медиация да се проверят дали ще го почувстват като свое призвание. Като чета и си казвам: леле, това каква наука е, не е за подценяване. Това си е сериозна професия като адвокатска, лекарска и всяка друга, при която се учи с години. Но тук по-скоро трябва да си изучавал преди това дълго себе си. Аз неслучайно ти споделих, че е дошъл моментът на тази книга. Истината е, че преживях много силна професионална трансформация и тя бе част от този процес. И направо се чудя как не съм виждала ясно нещата като те са, всъщност толкова прости. Детската ми мечта беше да бъда адвокат и цял живот са ми били интересни такива теми, свързани с право, дипломация и преговори, посредничество. Хората, които ги практикуват, за мен са значими. Разбира се, всяка професия има своята стойност и смисъл, но за мен смисълът е в тях. Сега много активно се опитвам да си намеря работа в сферата, защото всеки един ден не там е пропуснат ден. Колко вдъхновяващи са хора като Амал Клуни и като теб.  Даже си мислех да те питам, тъй като познаваш доста адвокати дали би могла да ме свържеш с някого за евентуална позиция сътрудник – за адвокатски сътрудник не е задължително да си завършил право. Да, това е най-ниското стъпало там, но все от някъде се започва, а и за мен е важно да вляза в този свят. Толкова много искам.” Наталия Николаева, икономически редактор на ТВ предаване, психолог и ЧР

“Това е четиво, което ще препрочитам още дълго време занапред. Всеки път разкривам нов пласт, на който не съм обърнала внимание при първото прочитане. Както ти казах, книгата откри изцяло нова вселена за мен. Има много неща, за които искам да науча още. Как съжалих, когато ми сподели, че е трябвало да я съкратиш! Направи втори том, моля 🙂 Много ти благодаря, че така щедро си споделила богатия си опит! Прекрасни примери, идеи, практики, които са полезни не само за един медиатор, но могат да бъдат прилагани във всяка сфера, в която има взаимна комуникация.

Бележник на медиатора – и той е при мен. Красив и много добре подреден. Безценни отворени въпроси!”

 

– Мария Казанджиева, адвокат и медиатор

 

„Скъпа Катина, обръщам се към Вас така, защото така Ви чувствам, а усещам, че няма да възразите на това обръщение. Сега по същество.

Стигнах до 23 страница. Преди малко започнах да чета книгата, но чета, чета, виждам каква блестяща юридическа страна има изложението и започнах да се замислям какво става, та така до 23 страница. Казах си, да не би да е ползвала консултанти авторката, все пак реших да погледна на гърба на книгата дали има нещо за Вас / мой пропуск, не бях го направила / и що да видя, колега юрист! Възхитена съм!

Това е най – доброто съчетание за автор на текст, който друг юрист ще чете!

Сега съм още по – вдъхновена, за да продължа да чета! Началото е вдъхновяващо, не само, защото сте колега!

Имах нужда да споделя възхищението си и спокойствието, че ще чета едно пълноценно представяне на темата, включително от правна страна и от човешка страна, написано от колега. Изобщо четенето ще е и ползотворно, и приятно! Благодаря още веднъж!“ – Златина Георгиева, юрист

Следва продължение…

 

За поръчки:

katina.klyavkova.ahaya@gmail.com

ahaya.society@gmail.com

(директно от издателя, с безплатна доставка при поръчка на две и повече книги)

и в големите книжарници в страната

Цена на Книгата за медиация : 25 лв.

Цена на Бележник на медиатора: 15 лв.

 

 

 

3 thoughts on “Отзиви за книгата В храма на медиацията – как е на практика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *