Икигай ли е да бъдеш Медиатор

Икигай* ли е да бъдеш МЕДИАТОР ?

Аха-медиаторите отговаряме уверено: ДА!

Дали това е и Ваш икигай, обаче?!

Предлагаме Ви да проверите сами с :

◊ реално преживяване като участник в медиация;

◊ прочит на статии, книга за медиацията и друга информация за опита на хора, чието мнение уважавате;

◊ лично участие в добро базисно обучение за медиатор , което е едновременно практическо и даващо правоспособност.

Медиаторската компетентност е интердисциплинарна и многофункционална, така че няма достатъчно цялостен и точен тест, с който да бъде измерена. Има, разбира се чудесни личностни тестове като 16Personalities , които могат да дадат знак. Вътрешният ни камертон обаче, най-добре може да улови дали и доколко медиацията звънти в съзвучие с нашата същност. При всички случаи развиването на тези нови умения е полезно и приложимо навсякъде в динамичния ни личен и социален живот. Освен това е силно насърчено от законодателството на държавно, европейско и световно ниво.

Днес все повече будни хора търсят смело своя Икигай. На 16, 25 и на 70 години – няма ограничение за това важно откритие. Медиацията не е за всеки. Интересно, Икигай ли е тя за Вас ?…

Икигай* (на японски: 生き甲斐) е понятие в японската култура, с което се означава „причината да съществуваш“. С него обичайно се означават нещата в живота на човек, които го осмислят и му придават стойност. В груб превод, това е „нещото, за което си струва да живееш“ или „причината сутрин да се будиш“. За всеки човек, икигай е различен в зависимост от неговите живот, ценности и вярвания и отразява вътрешния му свят, като в същото време създава душевно състояние на покой. Дейностите, които позволяват на човек да изпита  икигай, винаги са спонтанни и се вършат с желание, оставяйки в човека чувство на удовлетворение и постигане на смисъл в живота. (Уикипедия)

С представителите на две бизнес корпорации, страни в медиацията днес, сме на източна вълна. Затова заедно си припомнихме и друга ценна японска традиция. Нали и Вие сте чували за Кинцуги?

Кинцуги също има вдъхновяваща символика – изкуството на златното спояване или златния шев. Кинцуги е японска традиция за трансформацция на счупени керамични изделия със специално лепило, смесено със злато. В основата на този метод е заложена идеята, че счупването и реставрацията са неизменна част от историята, развитието и целостта на нещата и не бива да бъдат скривани – напротив, те ги превръщат в уникално произведение на изкуството. И с взаимоотношенията в трудни и спорни ситуации е подобно, нали?!

Вдъхновен ден по пътя Ви!

Екипът на ЦМА

Следващи дати за Сертифициращото ни обучение за медиатори :

4-5 и 11-12 Ноември 2023г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *