Сертифициращо обучение МЕДИАТОР

МЕДИАТОР – искате ли да сте ?!

Ако желаете да добавите тази компетентност към палитрата си или да се разгърнете в нова професия… Добре сте ни дошли!

Ако сте миротворец по душа и е назряло време да давате своя принос още по-концентрирано – поздравления за смелостта.

Ако сте готови да учите и работите заедно с най-отдадените в дълбочина медиатори в България – насреща сме.

Не е необходимо да имате определен вид образование или степен на образование над средното (гимназия). Медиацията спокойно може да бъде Ваша допълнителна професия. А защо не и основна ?! Към този момент единствената забрана да бъдат медиатори е за лица, които осъществяват функции по правораздаване в системата на съдебната власт и/или не отговарят на изискванията на чл. 8 от Закона за медиация

* Събираме групи обикновено през пролетта (Май) и през есента (Октомври / Ноември). * Конкретните дати за всяко обучение се уточняват в началото на м. Януари на съответната година – потърсете ни за актуална информация.

Следващи групи в гр. София: Ноември 2023 г., Ноември 2024 г.

Дати на провеждане: 4-5 и 11-12 Ноември 2023г.

* Конкретните дати обявяваме тук в края на всяка предходна година. Моля, следете информацията в тази страница или ни пишете с въпросите си.

Продължителност на едно обучение: четири дни (два уикенда) присъствено лице в лице + 7/15 дни дистанционно в периода помежду им – онлайн / интерактивен практикум с групов и индивидуален коучинг и менторство. Общо 60 часа.

Желаете ли да се включите? Каква е Вашата мотивация да участвате? Пишете ни!

Групите са нарочно малки и се запълват бързо. С участниците се избираме взаимно.

Ако Ви е назряло и искате да е с нас, обадете се да Ви запазим място!

 • Обучението е сертифициращо и дава правоспособност на професионален медиатор чрез Сертификат / Удостоверение за акредитиране / вписване в Единния регистър на медиаторите към Министерство на Правосъдието на РБ, който се признава в ЕС.
 • Водено е от екип с най-успешните, работещи надълбоко практици в България, които споделят всеотдайно и честно заряда, знанията и опита си.

Основните водещи, медиаторите Катина Клявкова и Даниела Йорданова са домакини на средата заедно с гостуващи експерти-партньори. 

 • Практическо е – чрез реални случаи и ситуации от актуалния опит на треньорите, на самите участници и на специално гостуващи страни. С ключови и полезни примери от всички добри практики в Европа и по света. С яснота за съчетаване и оразличаване с другите професии и подходи за работа с взаимоотношенията.
 • Подкрепени сте от добър Наръчник – първата цялостна книга за медиацията в България “В храма на медиацията – как е на практика” и лично от автора ѝ. Ако желаете, можете да закупите и прочетете книгата още сега, за да усетите духа, както в теорията, така и в практиката на медиацията и да се възползвате още по-добре от обучението.
 • Бутиково е – в малки групи от участници, с които се избираме внимателно и взаимно.
 • Преживяване с уникалния Аха! – подход е. Протича в съзнателно обгрижена среда, в отворен диалог, с интеракции, настройки, упражнения, игри, дискусии, констелации, а често и с експедиции отвъд това, което мислим, че е, до удивителната аха!-среща тук и сега.
 • Продължителност – два уикенда лице в лице и 7/15 дни в наситена дистанционна интерактивна дискусия и коучинг. Обща продължителност: 60 часа. Изпитът за получаване на професионален Сертификат включва писмен тест и цялостен финален казус в реална ситуация.
 • Таксата е 800 лв. (крайна цена) с авансова вноска от 300 лв. при записване и довнасяне на остатъка  най-късно един месец преди старта на тренинга.
  !
  Преференциална цена: 760 лв. – при ранно записване от най-малко три месеца предварително с внасяне на цялата сума наведнъж.

Подходящо ли е за Вас това обучение? – въпроси за ориентир

Място на провеждане: гр. София. Обикновено се провежда в залата на Център за събития “ИНДРА” на ул. Константин Петканов 6 ИЛИ в залата на “Списание 8” на бул. Черни връх 1-3 (срещу х-л Хилтън, в близост до НДК). При нужда ползваме и други удобни и достъпни зали в града.

Повече за обучението можете да прочетете: ТУК.

Обратна връзка – какво казват самите участници? Обратна връзка от участници в тренингите можете да видите тук:  УдовлеТвореНие ; Ехо ; Благодаря ; ноември 2015-1 ; ноември 2015-2; пролет 2016, май 2016, септември-октомври 2016, ноември 2016 , март 2017 , май 2017 , ноември 2017 , 2018 , 2019, 2020 , 2021 , 2022, май 2023

Лица със специални нужди, съгласно международните обучителни стандарти, се включват в съобразени с тях условия. За целта е необходимо те изрично да ни информират предварително за потребностите си още при запитването си и заявката си за участие. Ако към момента не разполагаме с капацитет да покрием адекватно нуждите им, ние им отговаряме своевременно.

Вашата мотивирана ЗАЯВКА за записване можете да ни изпратите на e-mail: nowness@abv.bg и на тел. / viber: 0887 43 34 78. Ще се постараем да Ви отговорим в едноседмичен срок. Моля, споделeте в писмото си: “Защо искате да се обучите за професионален медиатор? Защо избрахте именно нас – Център за медиация Ахая?” Благодарим Ви. Нека се избираме взаимно, за да градим съзнателно силна общност и мрежа за доброто на Цялото!

Такса и плащане: След приемане на заявката Ви и заплащане на авансовата вноска или на цялата такса, потвърждаваме запазването на място за Вас. При заплащане на таксата след посочения по-горе краен срок, размерът ѝ се увеличава със 100 (сто) лв. При отказ на участника, авансовата такса не подлежи на връщане, защото покрива минимални административни разходи. Останалата сума, според желанието на участника, се връща с обратно бордеро или остава като запазва правото му за включване в обучението на следващи дати.

За издаване на фактура, молим активно да ни предоставите данните за нея още при записването си.

Всички такси се заплащат по банков път по сметката на Ахая ООД, както следва:

“Първа Инвестиционна Банка” АД, BIC – FINVBGSF, IBAN BG93FINV91501017499740.

Като основание за превода, моля посочете: обучение по медиация.

За сформиране на групи в други градове: Моля, обадете се поне три месеца предварително, за да се синхронизираме!

Готови ли сте за това обучение? – въпроси за ориентир

ЦМА е част от лицензираните обучителни Центрове по медиация, вписани в Единния регистър на медиаторите в България към МП и от Картата на действащите професионални центрове по медиация в Столична община, създадена от Национална Асоциация на Медиаторите. Подкрепата, която осигуряват аха медиаторите е висококачествена – с 92% success rate и най-висок рейтинг в България.

Надграждащи (специализирани) обучения с аха подход предлагаме по: семейна медиация, медиация на работното място, училищна медиация, трансформираща медиация, имотна медиация и бизнес медиация. Пишете ни за повече конкретна информация.

Ако сте професионален медиатор и се интересувате от силно менторство и супервизия, можете да научите повече ТУК. А в ежедневната Ви работа на медиатор може да Ви подкрепи специалният Бележник на медиатора.

Ако искате да прочетете повече за медиацията на практика (чрез истински истории), можете да закупите най-често препоръчваната в България настолна Книга за медиация.

Защо медиацията е важна и полезна? Тя осветява намирането на изход от задънена, тъмна улица. Използването на ѝ за разрешаване на спорове пести, не само “време, нерви и пари”, а позволява на хората да се разберат ЧОВЕШКИ и да запазят и подобрят нормални отношения помежду си. Тя е широко приложима – при семейни спорове, наследствени въпроси, доброволно поделяне на имущество, междусъседски спорове, имотни спорове, училищни конфликти, всякакви договорни отношения, търговски и бизнес отношения и много други. Медиацията е предпочитан по света и особено в Европа алтернативен кратък (катализиращ) подход, чрез който може да се избегне тежката ескалация на спора в съда. За разлика от съдебното дело, при което решението се взима от съдия според обобщени и противоречиви законови разпоредби и многото несигурни фактори на състезателния процес, при медиацията решението се изгражда от самите спорещи страни, въз основа на новата, цялостна информация за по-голямата картина и на тяхното собствено разбиране за справедливост, човечност и удовлетворение. От месец юли на 2024 г. ще влязат в сила промените в ЗМ, според които се въвежда т.нар. задължителна първа среща по медиация за 6 групи от висящите съдебни спорове. Очаква се това да увеличи възможностите за полезност и принос на медиацията и медиаторите – разбира се, когато са качествени.

! ¡ Всеки гражданин, предпочел пътя на медиацията, допринася активно за мирния живот на децата си, на приятелите и роднините си, на обществото, в което живеем и на човечеството. ♥

“Планетата не се нуждае от голямо количество „успешни хора“. Планетата спешно се нуждае от миротворци, лечители, реставратори, разказвачи на приказки и обичащи от всички видове… Тя се нуждае от хора, с които се живее естествено и добре.“ – Далай Лама

Наръчник по медиация

Бележник на медиатора

За ЦМА

Аха медиатори

Мисия

Аха-подход

Правила на работа

Етични стандарти

Отзиви