Списък на АХА медиаторите

Тук можете да прочетете кратък списък с визитки на медиаторите, които са част от Център за медиация Ахая.

Всеки един медиатор в този Аха списък притежава високото ниво от нагласа, компетентност и етика – качества и опит, за които сме доказали многократно през последните 20 години, че осигуряват наистина успешни медиации.

Ние сме специализирани в:
– семейна медиация ;
– училищна медиация (медиация в училище) ;
– медиация на работното място (трудова) ;
– трансформираща медиация с Аха подход *** ;
– имотна медиация ;
– дружествена и бизнес медиация ;
– търговска медиация ;
– корпоративна медиация ;
– медиация между общини / с общинска администрация.
 
Аха-медиаторите сме не просто медиатори. Ние сме съзнателно обединени от правилната нагласа, ясни ценности и визия за това какво представлява медиацията и как се осъществява. За нас тя е един дълбок, човечен и преобразяващ участниците процес, от който всеки излиза уважен, чут и зачетен. Излиза обновен, различен и най-вече обогатен. Излиза с разширен кръгозор за възможностите, които живота предоставя сега и занапред. Излиза удовлетворен от решенията и в мир отвътре-навън. Медиацията е цялостно комуникационно преживяване, структурирано от точните принципи, а не процедура на позиционни и фасилитирани преговори, манипулация, съревнование, пазарене и договаряне с компромиси. Споделените ценности, в които вярва дълбоко всеки един аха-медиатор се проявяват отчетливо в неговия личен стил на прилагане на Аха-подхода в медиацията.
 
* Често в тази нова професия представянията са преувеличени. 
Ние, аха медиаторите, сме напълно спокойни, че зад всяка дума тук стои и отговаря нашата лична и професионална истина. * 
 
!!! Препращане на случаи, постъпили в ЦМА към конкретен медиатор се извършва само на надеждно обучени аха медиатори, които са преминали успешно през супервизия с ментор от ЦМА. По този начин се гарантира високото качество на работата в ЦМА и устойчивостта на постигнатите с нашата неутрална подкрепа, резултати.
 
Всички ние работим в хармония с процедурните и етични правила на ЦМА, с най-високите международни професионални стандарти и с уникалния и доказал ефективността си Аха подход.
 
Свържете се с нас за контакт с най-подходящия за Вас медиатор!
 

Катина Клявкова, учредител на ЦМА, аха-медиатор, конфликтолог, експерт по емоционална интелигентност, изследовател и създател на аха-подхода в медиацията, автор на книгата-наръчник “В храма на медиацията – как е на практика”, водещ партньор, старши медиатор, треньор по медиация и ментор, с повече от 20 години успешен опит в:

семейна медиация, училищна медиация, медиация на работното място, трансформираща аха медиация, бизнес и имотна медиация, онлайн медиация. Повече за нея.

 

Даниела Йорданова, медиатор, аха медиатор с опит, ко-тренер по медиация

Местоположение: гр. София

Номер в ЕРМ: 20161227001

Опит: семейна медиация

Специализации: семейна медиация

Любима работа: работата с хора

Други професии: старши мениджър “Човешки ресурси”

Образование: Предучилищна и начална училищна педагогика, Треньор по групово динамичен тренинг, Икономика и мениджмънт, Мениджмънт за организационно съвършенство.

Хобита: търсач на свободно време за четене на хубави книги.

Житейско верую/нагласа: Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб.

Какво е за теб медиацията:  Доброта. Шанс. Истинско решение.

Любим аха-момент: Всеки има своята истина. Тя може да стане обща история, когато сме готови да проявим по детски чисто любопитство към чувствата на другия.

 Мирослава Ценова, медиатор, аха медиатор 

Местоположениегр. София

Номер в ЕРМ: 20210621004

Опит: търговска медиация, трудово-правна медиация, медиация на работното място, медиация по имоти казуси, семейна медиация.

Специализации: трансформираща медиация

Любима работа: правни консултации

Други професии: Работя като юрист в корпоративния сектор в продължение на повече от 15 г., с фокус в сферата на обществените поръчки, търговските спорове, трудово право, облигационно право, недвижими имоти. В своята работа винаги съм била водена от търсене на взаимоизгодни решения за всички страни, участващи в правен спор и намиране на общо решение чрез подписване на споразумение. Медиацията беше съвсем естествена следваща стъпка в пътя ми да направя света, в който живея, едно по-добро, по-хармонично и по-хуманно място, в което всеки е значим, зачетен и чут.

Сертифицирана съм и като Интелект-тренер към Международната асоциация на интелект-тренерите Super Jump и провеждам интелектуални тренировки в групи, с които тренираме ума си и развиваме своя потенциал и дивиргентно мислене, целим постигане на още повече осъзнатост и мъдрост, жизнерадостност и щастие, благополучие и  изграждане на един по-добър свят за себе си, семействата ни и всички хора по света.

Образование: Висше, магистър по Право, специализация по Морско право.

Хобита: Обичам природата и досегът с нея ме пречиства, презарежда и фокусира да виждам и ценя малките и истински стойностни неща в живота; Обичам пътешествията до непознати места и страни и срещите с чужди култури, традиции, кулинарни обичаи; Обичам фотографията и начинът по който отключва творческото и в същия момент „запечатва“ мигове, чрез които отново мога да се „върна“ в незабравим и любим миг от живота си; Обичам книгите – отворени врати към други светове, други поглед и мислене, друго осъзнаване на света в който живеем; Обичам музиката и я усещам като най-въздействащото изкуство, тя е универсален език, на който всички могат да говорят и да се чуят.

Житейско верую/нагласа: Вярвам, че най-доброто предстои!

Какво е за теб медиацията:  Медиацията е новият път за хуманно, честно и почтено разрешаване на спорове, конфликти и казуси, зачитайки достойнството, нуждите и потребностите на всяка една страна. Вървейки по пътя на МироТворството е нашата възможност лично да допринесем за намиране на обратен път към баланс, лекота в общуването, вътрешен покой, щастие, доверие, уважение, любов. Тя е път и начин за отваряне на съзнанието ни, за допускане на нови гледни точки, за намиране на нови работещи решения, където всяка страна е равно зачетена по достойнство и чута като нужди и необходимости.

Любим аха-момент: Всички живи същества на тази прекрасна планета Земя сме свързани. Никой не може сам и никой не бива да е сам. Вярвам, че в човешките взаимоотношения водеща трябва да бъде любовта. Когато има любов, ръка за ръка с нея вървят усмивките, радостта, споделеността, пълнотата, смисълът, както и прошката, грижата, съпричастността и милостта.

 

Светослава Ангелова, медиатор, аха медиатор с опит

Местоположение: гр. Пловдив

Номер в ЕРМ: № 20151229001

Опит: семейна медиация (развод по взаимно съгласие, имоти и др.)

Специализации: търговска медиация, сертифициран НЛП практик с коучинг умения от НЛП Тренинг Център

Любима работа: Всяка, на която мога да дам сърцето си и, която ми дава усещане за правилност

Други професии: адвокат

Образование: юридическо

Хобита: Рисувам, правя картички, готвя и измислям приказки

Житейско верую/нагласа: Всичко тече и се променя всяка секунда, а настоящето е единственият момент, в който имаме свободата да избираме, да бъдем, да вярваме, да променяме гледната си точка, да действаме. Затова: Благодаря.

Какво е за теб медиацията: Среща, диалог, възможност, осъзнаване, изразяване, нова гледна точка, да се чуем и видим със сърцето, да се сдобрим и да продължим по-леки и чисти.

Любим аха-момент: Когато след дълга главоблъсканица осъзнаем мигновено. Когато душата вземе решение. Когато кажем ‘’ДА’’ на всичко, което искаме, нищо че ни е страх. Всеки път, когато правим първата крачка.

 

Александър Миланов, медиатор и аха медиатор с опит, партньор в ЦМА

Местоположение: гр. София

Номер в ЕРМ: 20080404004

Опит: имотна медиация, дружествена, търговска, медиация с младежи.

Специализации: семейна медиация, медиация на работното място, медиация по имотни спорове, медиация между младежи.

Любима работа: преподавател, писател и изследовател.

Други професии: създател и управител на Фондация Граждани на Новата епоха; преподавател по дисциплините международно право и човешки права, космическо право и холистично общество в Jindal Global University, India; правен изследовател; писател; автор на концепцията и книгата “Холистично общество”.

Образование: магистър по право; специализация по космическо право в Австрия.

Хобита: свещеното познание катара; медитация; астрология; философия и трансперсонална психология; спорт.

Житейско верую/нагласа: Познай себе си и ще узнаеш истината и истината ще те направи свободен.

Какво е за мен медиацията: Възможност за намиране на нови гледни точки, нови пътища за общуване и себепознание.

Любим аха-момент: Пукването на зората.

 

Людмила Павлова, медиатор, аха медиатор с опит

Местоположение: гр. София

Номер в ЕРМ: 20180501237

Опит: училищна медиация

Специализации: училищна медиация, семейна медиация, медиация на работното място.

Любима работа: работата с хора, която дава възможност на всеки да преживее позитивно проявата на лична сила, която не отнема от силата на някой друг.

Други професии: училищен психолог.

Образование: магистър психолог.

Хобита: книги, кино, психология, творчество, пътуване, връзка с природата, йога.

Житейско верую/нагласа: “За да бъде силен, човек трябва да е доволен външно и вътрешно. Вътрешното недоволство прави човека нещастен. Никога не прекъсвайте връзката си с Любовта. Искате ли да запазите силата си, не губете Любовта си. Любовта прави човека силен.”

Какво е за мен медиацията: Моето чудо и страхопочитание към силата на човешката връзка и човешкия дух. Мисля за медиацията като за пространство, където можем да проявяваме най- доброто си „Аз“, така че да укрепим способността си да действаме по добър начин. Срещата с медиацията добави голяма красота, дълбочина и смисъл в моя живот!

Любим аха-момент: Възможно е да осъзнаваме и да разбираме как да живеем добре заедно и при трудни обстоятелства.

 

Христин Клявков, медиатор, аха медиатор 

Местоположение: гр. София

Номер в ЕРМ: 20121218002

Специализации и опит: в семейна медиация и в прилагане на медиаторски подход на работното място, в търговските, имотни отношения и бизнес отношения, както в малки екипи, така и на корпоративно ниво.

Любима работа: тази, при която допринасям да печелим всички, win-win-win.

Други професии: икономист-финансист.

Образование: магистър бизнес администрация (MBA, NAU), финанси (Магистър, УНСС).

Хобита и интереси: разходка, филми, книги.

Житейско верую/нагласа: автентичността, печеля-печелиш.

Какво е за теб медиацията: заедност, повече от чл. 2 на Закона за медиация.

Любим аха-момент: настройката в тук и сега. 

 

Маги Благоева, медиатор, аха медиатор с опит

Местоположение: гр. София

Номер в ЕРМ: 20180424005

Опит: семейна медиация и училищна медиация

Специализации: училищна медиация

Любима работа: изследовател и ученик в Академията на живота

Други професии: творец, учител, ученик, писател, танцьор

Образование: бакалавър българска филология

Хобита: пътешествия, книги, психология, творчество, танци, готвене, slow life, контакт с природата, минимализъм, йога, медитация, съзнателно движение.

Житейско верую/нагласа: “Всички сме колкото еднакви в дълбоката си същност, толкова различни в проявленията ѝ. Различието е красиво. Всеки заслужава свободата да бъде себе си и да развие своята най-автентична версия и да бъде уважаван и зачетен спрямо нея и спрямо нуждите си. Спрели сме се тук за малко – за да се срещнем, да се обичаме, да споделяме.” “Отвъд представите за правилно и грешно има едно поле. Ще се срещнем там.”

Какво е за мен медиацията: начин на живот, в който прегръщаш, както себе си и своите нужди и се грижиш за тях, така и другите и техните.

Любим аха-момент: когато човек осъзнае собствената си активна, градивна, творческа, съзидателна сила и потенциал да сътвори за себе си онова, от което има нужда, без да трябва да кара някой друг да прави компромис или да жертва нещо, онзи момент на потапяне в потока на живота, приемане на настоящето и доверяване на себе си и Живота, че ще ти донесе най-доброто за тебе.

 

 Деница Борисова Борисова, медиатор, аха медиатор с опит

Местоположение: гр. София

Номер в ЕРМ: 20160426003

Специализации: медиация на работното място

Любима работа: настоящата ми работа – тя е пъстра, натоварена и отговорна. Ръководя отдел „Човешки ресурси и правен“ на немско производствено предприятие с над 800 служители.

Други професии/занимания: преподавам Управление на човешките ресурси на бакалаври и MBA студенти, ментор съм в Българската асоциация за управление на хора, участвам в комисията, която разработва новите етични стандарти на БАУХ, членувам в Съвета на жените в бизнеса в България, участвам в няколко работни групи на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК)…, в личен план другите „занимания“ са двете ми деца 🙂

Образование: засега държавните образователни степени са три 🙂 Международни икономически отношения, Бизнес администрация, Право. Тази година предстои да се сертифицирам като ICF coach след обучение в Erickson College.

Хобита: видно е, че обичам да чета и да научавам нови неща, но освен това обожавам градината си на вилата, интериорния дизайн и в частност философията на Фън Шуй, а също така и да пътувам. Надявам се тази година, след тригодишно обмисляне, да стана „сестра на вятъра“ и да пътуваме заедно J Старая се да не забравям да греба от изобилието на живота с пълни шепи! Напоследък все повече обичам дейностите, свързани с предаване на моя опит и знания и помагане на други хора.

Житейско верую/нагласа: Всяко ново начало е краят на друго начало. В мен са и ножът, и хлябът – гладна ли съм, режа си 🙂

Какво е за мен медиацията: медиацията е прекрасно средство за решаване на конфликти и постигане на взаимно изгодни решения

Любим аха-момент: любимо ми е да имам и да разпознавам аха!-моментите, а те стават все повече. Любимо ми е да се връщам тук и сега, да живея в настоящия момент. Аха! моменти за мен са, когато интуицията ми преминава в сигурност, а желанието ми да помогна на другите – в увереност, че мога да го направя.

 

Деница Велкова, медиатор, аха медиатор с опит

Местоположение: гр. Пловдив

Номер в ЕРМ: 20160407001

Специализации: семейна медиация и системни семейни констелации

Любима работа: настоящата ми работа. Тя се изразява с оказването на психологическа помощ и подкрепа- индивидуална, брачна и семейна, друго мое любимо занимание е обучението и подкрепата на бъдещи и настоящи родители в родителската им роля и функция.

Други професии: социален работник

Образование: висше, бакалавър – „Социална педагогика“, магистър „Управление на социално-педагогическите дейности за деца и юноши “

Хобита: зумба, планински преходи, палаткуване.

Житейско верую/нагласа: Моето вярване е, че няма нищо по-ценно от нас самите.  Да уважаваш и цениш себе си, да се грижиш за себе си, да намираш нещата, чрез които постигаш вътрешния си мир и баланса със света около теб са нещата, за които наистина си струва да се потрудиш. Защото филтърът, през който гледаме, виждаме и възприемаме хората и света е именно това, което вътре в самите нас, нашето усещане, нашият мир, нашият вътрешен свят, който много често крием, потискаме, не му обръщаме внимание, защото все има по-важни неща и бързаме за някъде. Сякаш усилията и енергията  ни са все насочени и разпилени навън, в страни от самите нас,  за да променяме някого другиго или средата. Ако концентрираме усилията върху себе си и живота си, то ние поемаме изцяло властта и отговорността за Пътя си. Негативният опит е също опит. Това е нашият път, пораствайки, съзрявайки.

Какво е за мен медиацията: Един различен, “птичи” поглед над конфликта, една възможност за диалог, общуване, изслушване и повече от преговори между страните на неутрално място, където всеки е важен и прав сам по себе си. Място, на което си свободен да изразиш желанието си, да защитиш исканията си, без да нараняваш другата страна, място, на което можеш да се опиташ да чуеш другата страна, да разбереш. Място на което, енергията на участниците не е съсредоточена върху атакуването на „противника“, а към атакуването на „конфликта“ с общи усилия, така че изходът да е удовлетворителен и за двете страни.

Любим аха-момент: Любимите ми аха-моменти са малките подаръци, които получавам/е всеки ден от живота. Устроена съм така, че мога да почерпя опит, мъдрост и енергия от всяко нещо, до което се докосвам, взаимодействайки си с хората,  животните или природата. Това са моментите, които ме карат да усещам, че съм истински жива, че съм тук, че пораствам, че има смисъл, че мога още и пр.

 

Христина Костова, медиатор, аха медиатор

Местоположение: гр. София, гр. Варна

Номер в ЕРМ: № 20151103002

Специализации: семейна медиация

Любима работа: йога-учител, организиране на събития

Други професии: PR мениджър в междукултурна среда

Образование: Културология – магистратура в СУ ”Св. Климент Охридски”, Връзки с обществеността и Маркетинг-M3 College

Хобита: пътуване, четене, аха-мислене, аюрведична медицина и йога-терапия

Житейско верую/нагласа:  Чувствам се и живея като гражданин на света, вярвам че е възможно да се преодоляват граници и лимити: индивидуални и формални. Води ме идеята за (Себе)Разбиране и Съюз/Обединение на мислене, нагласи, интереси.

Какво е за мен медиацията: За да обясним по друг начин медиацията, мисля че свободно можем да я определим като превод между различни езици. Често се оказва, че хората в основата си искат едно и също, но го изразяват по различен начин и задълбочават конфликтите помежду си, просто заради егоистичното удоволствие и желание за „надмощие над противника”. Ролята на медиатора в този смисъл е да чуе, да напипа свързващата нишка в спора, за да изтъче от нея ползотворен диалог. Защо да губим (здраве, нерви, спокойствие), когато можем да спечелим всички? Стига да се научим истински да се изслушваме и да разбираме какво казва другият, а и какво точно искаме ние самите. В този процес медиацията се явява незаменим инструмент.

Любим аха-момент: Откриването на пресечната точка в наглед противоположни или противостоящи си мнения. Много ми помага да разширявам собствените си граници 🙂

 

Илияна Александрова, медиатор, аха медиатор

Местоположение: гр. Мездра

Номер в ЕРМ: 20160621003

Любима работа: приобщаваща коригираща работа с девиантни деца

Други професии: психологическа подкрепа на хора с увреждания

Образование: СУ “Св.Климент Охридски” – социален работник; ВТУ Св.св.Кирил и Методий-В.Търново – психолог и учител по предметите от филологическия цикъл.

Хобита: книги и отглеждане на билки.

Житейско верую: Вярвам в себе си и в доброто у човека!

Какво е за мен медиацията: Възможност. От най-добрите. Изваждане на повърхността на всичко нормално в човека. Еволюция на отношението спор/съгласие породена от промяна на гледната точка. Доброволна доброта.

Любим а-ха момент: Кръгла маса. Равнопоставеност. Спор. Съгласие. Учудване. УСМИВКА!!!

 

Светлана Матеева, медиатор, аха медиатор

Местоположение: гр. Инвърнес, Шотландия

Професия: учител

Други професии: чирак-пекар, преподавател по български език и литература, английски език и литература.

Опит: медиация в места за лишени от свобода

Образование: висше педагогическо

Житейско верую: Бог е добър и е навсякъде

Медиацията за мен е прекрасен начин на общуване в свобода, създавайки мигове на обич във Вечността.

Любимият ми аха-момент беше, когато осъзнах, че не е “или-или”, а е “и-и”(win-win).

Ася Сотирова-Клявкова – аха медиатор, вдъхновител и уникален домакин на аха среда, партньор и ко-тренер в ЦМА, със специализации и опит в семейна медиация, училищна медиация и медиация на работното място.

Следва продължение…

Ако искате да сте професионален медиатор, ето информация за Сертифициращото ни обучение.

Ако търсите да прочетете повече за медиацията на практика можете да си поръчате от нас най-препоръчваната и четена в България цялостна Книга за медиация.

Ако вече сте медиатор и се интересувате от менторство и супервизия в медиацията, можете да прочетете повече тук.