Аха-подход

Аха – подход в медиацията

„Щастието – това е превръщането на силите в себе си.

За да го реализира човек, е нужно да използва всички

негативни състояния като горивен материал

в лабораторията на живота.”

– Петър Дънов

“Колкото до вътрешната ви трансформация, не можете да промените себе си

на всяка цена и несъмнено не можете да промените някой друг човек.

Това, което можете да направите, е да създадете

пространство, в което да се случи промяната.

Пространство, където да навлязат чиста информация, благодат и любов.”

– Екхарт Толе

Уникалният ни Аха подход предлага именно такова благодатно пространство.

Аха медиацията е вид трансформираща медиация. Ние обичаме да създаваме аха среда:

 • на свобода да си себе си докрай в уважителна и уютна атмосфера,
 • за взаимно чуване в разговор начисто и наясно, за извличане на меда от ситуацията и, не само с win-win, а често и с win-win-win… изход,
 • в съзнателен диалог – искрен, равностоен и отговорен,
 • с вдъхновение и зачитане, откровение и здравословно.

Има едно спонтанно ахване и проясняване, което се случва, когато сме спокойни да отворим всичките си сетива в среща по нов начин – присъстващи от своята същина, вместо воюващи, борещи се и водени от някого-нанякъде. Среща в среда, в която се чувстваш така естествено и себе си, че се разширяваш и отвътре ти идва да възкликнеш: – Аха!… и да чуеш острещното: – Аха, я!

В тази т.нар. Нулева точка, естествената откривателска нагласа и аха-моментите, които провокираме, водят до изкристализиране на общите интереси и истинските, устойчиви решения, съдържащи най-доброто за всеки един и за всички заедно.

Днес, в съвременния свят, в който живеем е време да осъзнаем, че няма как да се разреши трайно един проблем, ако той не бъде разгледан от всички възможни ъгли и не бъде изследван в дълбочина. Холистичният аха подход при разрешаването на спорове е точно такъв и все повече хора осъзнават колко е важно да се търси цялостно изследване, диалог и промяна.

Стилът ни е партньорски, в пълния смисъл на думата!

Работим чрез:

 • обективен (непредубеден) поглед към ситуацията,
 • уважение и искрен интерес към всяка гледна точка и личност,
 • напълно равнопоставено участие,
 • холистично изследване на поставените въпроси,
 • гъдел за създаване на перспективи за решения отвъд “кутията”,
 • трансформиране на пречките и напрежението в отношенията, отвътре-навън и помежду,
 • овластяване за вдъхновена и отговорна промяна,
 • съгласие и споразумяване – не на всяка цена, а на най-добрата за всички включени.

През тези повече от 20 години практика и изследователска работа в самата сърцевина, сме събрали и прекрасно куфарче с инструменти, с вдъхновение се грижим за него и с удоволствие ще го споделим с Вас. Харесваме и предпочитаме рекламата от уста на уста, защото сме уверени, че: „Чувам и забравям. Виждам и помня. Преживявам и разбирам/разпознавам.” (Конфуций)

Ето например, какво споделя един от най-успешните медиатори в ЦМА с интересуващите се да се запишат в Сертифициращото ни обучение:

“В присъственото аха-обучение имах възможност да активирам едновременно много от сетивата си и така придобих една цялостна представа за медиацията. В обучението се съчетават разнообразни живи подходи – рисуване, биоенергийно дишане, движение, пиене на чай ?. Разиграват се, също казуси от практиката, онагледяват се подходи за различни случаи. 
В присъственото обучение също така имах възможност да взаимодействам с другите участници по много обогатяващ за мен начин. Докоснах се до различни истории и се срещнах с интензивно и искрено споделяне, което бе подканено от атмосферата в тренинга. 
Медиацията ни учи на заедност, на откритост и доверие. В присъственото обучение се сближихме много бързо и чисто, защото между нас нямаше прегради. Направи ми впечатление колко лесно си позволихме да бъдем уязвими, колко лесно влизахме в обувките на другия. 
Във виртуалния свят сме приели, че всеки може да се представя за какъвто реши, дори това да не е истина. Това би ми пречило да споделям открито. Ами, ако разговорите ни бъдат подслушвани/записани?.. Как да усетя енергията на другия виртуално? 
Обучението в аха-медиация е и посвещение. То има своите ритуали, които докосват душата. За да усетим нежното им погалване и приятелското потупване по рамото, трябва да се срещнем наистина, а не чрез онлайн аватарите си…
 
– Дани Йорданова, старши мениджър човешки ресурси, ко-медиатор в ЦМА

Прочетете повече за практикуването на медиация в блога на Катина Клявкова: www.mediationtea.com

Ако искате да станете професионален медиатор, ето информация за Сертифициращото ни обучение.

Ако търсите да прочетете повече за медиацията на практика можете да си поръчате от нас най-препоръчваната и четена в България цялостна Книга за медиация.

Ако интересувате от менторство и супервизия в медиацията, можете да прочетете повече тук.

Аха медиатори

Книга за медиацията

Бележник на медиатора

 Обучения

FAQ

За ЦМА