Аха подход в медиацията

Медиацията е неформална процедура и спокойно може да се каже, че колкото са медиаторите, толкова са и стиловете на медиация.

Общата рамка

Заедно с това, независимо в коя школа е сертифициран даден медиатор се предполага, че той ще бъде наясно със: законовите принципи и с основните понятия, правила и стъпки за провеждане на тази специфична процедура.

В България все още няма орган, който да контролира качеството на медиация и още повече – дали всеки медиатор има необходимата личностна нагласа, за да бъде ефективно и професионално такъв. Макар че контролната дейност би трябвало да се осъществява от центровете по медиация и от национална браншова организация, на този етап това е оставено преди всичко в ръцете на гражданите-ползватели на услугата, на принципа проба-грешка.

Специфичните подходи

Някои подходи за обучаване в медиация и за провеждане на медиация са се развили като специфични и стройни концепции, проверени във времето и са се доказали в практиката като работещи. Те съдържат всички важни елементи основната рамка и я надграждат. Затова винаги има кандидат-медиатори, които предпочитат да бъдат обучени с даден подход, както и граждани, които при нужда от медиация се чувстват привлечени от определен подход за провеждането ѝ и го предпочитат. И съответно, контролът за качеството при прилагането на тези подходи е по-организиран и силен.

Аха подходът в медиацията е един от специфичните подходи. Създаден е от медиатора с двадесет годишен опит, Катина Клявкова, която е реализирала с него 92% успеваемост в повече от 1000 случаи, и то в едни от най-трудните видове спорове.

Какво представлява Аха подхода?

Накратко.

Повече можете да прочетете в книгата-наръчник “В храма на медиацията – как е на практика”.

ЦМА предлага и различни обучения в аха подхода. Пишете ни, за да разберете за текущите в момента.

С какво е полезен аха подхода?

Той е задълбочен, трансформативен и цялостен. С това води до истински и трайни резултати, които с лекота се мултиплицират в други сфери от живота на участниците.

На какви спорещи граждани би допаднал аха подхода?

Този подход е за хора, които искат да излязат от спора начисто и да продължат напред наясно. За хора, които са готови да допуснат взаимното печелене без манипулиране и неискреност. За хора, които са отворени и любопитни как да стане най-доброто за всички, и то не само във видимите, но и в невидимите аспекти на взаимоотношенията. За обичащите сътрудничеството и аха-моментите. 

На какви миротворци би допаднал Аха подхода? 

Този подход е за хора, които искат да подкрепят съзнателния диалог за мир между всички живи същества чрез всеотдайна, задълбочена и смирена работа върху своя вътрешен мир. За хора, които носят в себе си искрата на смирението и таланта на миротворци и са готови да се учат как да отварят и да поддържат win-win пространство.

Интересно е споделеното от медиатор, участник в конференция по медиация през 2019г.:

“Независимо от сертифициращите и надграждащи обучения по време на първите си медиации се почувствах много неподготвена. Смятам, че медиаторът поема голяма отговорност с всяка медиация. Изискването за висок професионализъм е повече от задължително. Покрай търсенията ми видях, че в САЩ, Англия, Германия да станеш медиатор не е толкова лесна работа, колкото е у нас в момента. Преминават се много повече часове обучения, изпити, супервизии, практика, симулации. Искам и тук, в България, да мога да бъда участник/наблюдател в качествени симулирани или истински медиации.”

Това е важно, препоръчително и целенасочено възможно в Център за медиация Ахая. Попитайте работилите и работещите с нас за техните наблюдения, преживявания и мнения!

(следва продължение)

Професия медиатор

Обучение за медиатор

Книга-наръчник по медиация

Свържете се с нас

Ако искате да станете професионален медиатор, ето информация за Сертифициращото ни обучение.

Ако търсите да прочетете повече за медиацията на практика можете да си поръчате от нас най-препоръчваната и четена в България цялостна Книга за медиация.

Ако интересувате от менторство и супервизия в медиацията, можете да прочетете повече тук.

3 thoughts on “Аха подход в медиацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *